Altijd observerend streeft Irma van Rijswijk ernaar om mensen te fotograferen in hun eigenheid en veelzijdigheid, geïntrigeerd door het wezen van mensen en dat wat hen beweegt. Haar uitdaging is steeds weer om mensen te laten zien zoals ze zijn, zo puur mogelijk. Haar werk onderscheidt zich van dat van andere fotografen door de werkwijze: niet alleen in de studio, maar juist vaak op locatie. Zij vindt het van groot belang om eerst wezenlijk contact te maken met mensen voor zij ze fotografeert.

Irma begon met fotograferen in 1998. Haar interesse werd gewekt door de vele persoonlijke contacten die zij opdeed in haar bijna twintigjarige loopbaan binnen de zorg- en welzijnssector. In 2000 besloot Irma zich verder te gaan verdiepen in de fotografiewereld en ze volgde verschillende cursussen om zich te specialiseren. In 2011 volgde ze een opleiding aan de Fotoacademie te Eindhoven en vanaf dat jaar is zij werkzaam als freelance fotograaf. Sinds december2015 werkt ze vanuit een eigen studio op Stek Breda.

Irma fotografeert regelmatig voor zorgaanbieders in de welzijnssector, maakt vrij werk en exposeert in de kunstsector. Daarnaast specialiseert ze zich in portret- en theaterfotografie, die laatste voornamelijk gericht op muzikanten. Muziek is namelijk, evenals fotografie, een kunstvorm die haar door de expressie van de persoon erg aanspreekt. Het fotograferen stelt Irma in staat om deze twee werelden te verbinden.